Šta mogu da uradim za svoje dijete tokom pandemije

Puno je stvari koje možete učiniti da biste podržali svoje dijete, a evo nekoliko:

• Odvojite vrijeme za razgovor s djetetom ili tinejdžerom o epidemiji COVID-19. Odgovorite na pitanja i delite činjenice o COVID-19 na način na koji vaše dijete ili tinejdžer mogu razumjeti.
• Uvjerite svoje dijete ili tinejdžera da su na sigurnom. Dajte im do znanja da je u redu ako se osjećaju uznemireno. Podijelite sa njima kako se nosite sa vlastitim stresom kako bi naučili kako se nositi sa vama.
• Ograničite izloženost svoje porodice vestima o događajima, uključujući društvene medije. Djeca mogu pogrešno protumačiti ono što čuju i mogu se uplašiti zbog nečega što ne razumiju.
• Pokušajte biti u toku s redovitom rutinom. Ako su škole zatvorene, napravite raspored za aktivnosti učenja i opuštajuće ili zabavne aktivnosti.
• Budite uzor. Odmorite se, spavajte, vježbajte i jedite dobro. Povežite se sa svojim prijateljima i članovima porodice.

Prirodno je da prvih dana vlada nevjerica, da se sve infomracije prikupljaju I analiziraju, da su stvari bez rutine i dosta drugačije, da su razgovori fokuirani na opasnost I da pokušavamo naći logično objašnjene za ono što se dešava. U ovom periodu korisitimo sve tehnike, znanja I mehnaizme koji sun a do tad bili korisni I poznati kako bismo normalizirali situaciju I vratili se u poznato. No, kada prođe taj inicijlni perod, onda je potrebno da roditelji modeliraju svojim ponašanjem kako se treba ponašati, umiriti djecu tako što I sebe umire, uvesti nove svakodnevne rutine i stvoriti osjećaj predvidivosti unutar svog doma. Najbolja podrška djeci ukoliko roditelji ostaju smireni, ne preplavljuju informacijama, i daju djeci osjećaj sigurnosti. Djeca i odrasli trebaju strukturu i predvidivost kako bi vratili osjećaj kontrole u vandrednim situacijama kao što je ova. Kao dio dnevnih rutina osim dogovorenog vremena obroka, učenja, zabave, druženja, čitanja, vrijeme spavanja isl. neophodno je da budemo “na vezi” sa nama važnim osobama, koja je osnov za doživljaj sigurnosti.