Kakve reakcije možemo očekivati od djece? Šta djeca znaju o COVID-u?

Čak i ako se čini da djeca i tinejdžeri pažljivo ne prate vijesti o virusima, vjerovatno je da u svoj svijet pohranjuju i informacije i stres od odraslih. Djeca školskog uzrasta bit će svjesnija onoga što se događa i više će ih zanimati šta se može dogoditi u budućnosti. Vjerovatno je da su tome razgovarali u školi i sa prijateljima i donijeli vlastite zaključke što sve to znači.

Razgovarajte sa svojom djecom i odgovorite na sva pitanja. Ovo će vam pomoći da utvrdite koliko znaju i možda će vam pomoći da ispravite bilo kakve dezinformacije. Držite se činjenica i ne opterećujte ih vlastitom zabrinutošću zbog neizvjesnih scenarija. Neka djeca se mogu loše ponašati, dok se druga mogu povući. Obratite pažnju na ove znakove i zamolite ih da vam kažu o svojim osjećajima.

Pokušajte prepoznati bilo koji osjećaj tjeskobe, zabrinutosti ili panike. Možete igrati važnu ulogu u pomaganju djeci i tinejdžerima da bolje shvate šta se događa, kao i da im pomognete u upravljajnju vlastitim brigama ili tjeskobom. Objasnite šta se dogodilo dok ih uvjeravate da ćete vi i nastavnici učiniti sve da budu zdravi i sigurni.