Kako umiriti sebe?

Poslovne obaveze predstavljaju dodatno opterećenje roditeljima, a privatne se nameću u prvi plan i prirodno je da su u fokusu pojačana briga o zdravlju i članovima porodice i emoitvna podrška ukućanima. Potrebno je nove izazove i ograničenja iskomunicrati sa svojim kolegama na poslu i objasniti koliko je realna posvećenost u ovom periodu.

U toku rada od kuće, roditelji mogu učiniti nekoliko stvari za sebe: napraviti pauzu od vijesti o pandemiji, ili voditi računa o tijelu i pripremiti kratke vježbe za vježbanje kod kuće. Ne zaboraviti duboko udahnuti, mediditrati i istegnuti se. Izbjegavati alkohol i droge, jesti uravnoteženo, a dati prednost meditaciji.

Kako bi se vježbale tehnike samoregalucije s djecom možemo uvesti vježbe disanja, vođene fantazije, meditacije; na šta po mom iskustvu djeca sjajno reaguju. Ukoliko roditelji nisu upoznati sa tehnika, lako ih je naći naiInternetu ili na Youtube kanalu, ali također roditelji mogu dati starijoj djeci zadatak da oni to pronađu i da vode taj proces.