Da li je psihoterapija za mene?

Normalno je da se s vremena na vrijeme brinete o stvarima, ali kada briga zauzima značajan dio vašeg dana ili uzrokuje fizičke simptome, terapija vam može pomoći da se nosite s tim. Apatija. Gubitak interesa za uobičajene aktivnosti, svijet oko vas ili život općenito može ukazivati na probleme mentalnog zdravlja poput depresije ili anksioznosti.

Ukoliko se pojavila emocija koja vas iznenađuje, opterećuje ili preplavljuje, a koja čini da više ne možete da radite nešto što ste mogli prije, niti da funkcionirate na način na koji to želite onda je možda potrebno da uključite profesionalca da vam pomogne. Možete je prepoznati ako imate česte promjene u raspoloženju, pretjerano brinete i strahujete ili ste anksiozni. Također, ukoliko ste doživjeli iskustvo koje vas povrjeđuje i o kojem ne prestajete razmišljati, možete osjećati bespomoćnost i tugu koja ne prolazi. Život postaje neuravnotežen, teško je koncentrirati se na posao ili raditi svakodnevne aktivnosti, izbjegavate prijatelje i socijalne aktivnosti, ili imate poteškoće sa spavanjem i razvijate spektar emocija koje su vam neugodne.

Ukoliko problem prouzrokuje značajne probleme u vašem svakodnevnom životu, bilo na poslu, kod kuće, u školi ili nekom drugom mjestu onda je važno dobiti adekvatnu pomoć. Možda vaša koncentracija nije više usredotočena, nema više vašeg entuzijazma i želje za postizanjem stvari. Možda izbjegavate bilo kakvu interakciju sa ljudima iz svog okruženja ili se možda jednostavno osjećate preplavljeno.

Psihoterapijski tretman je namijenjen svima koji otkrivaju svoje potencijale i rade na sebi, mire i integrišu prošlost; ili pak imaju izazov sa svojim mentalnim zdravljem, emocijama i mislima.

Psihoterapija je namijenjena jednako odraslima, kao i djeci te adolescentima.